Poniżej podaje przepis na scones :)
60g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka amarantusa preparowanego
po 1 łyżeczce sody, cukru, masła i soli
ok. 40 ml kefiru
+ opcjonalnie garść rodzynek lub żurawiny
wymieszać wszystkie suche składniki, dodać miękkie masło i utrzeć jak kruszonkę, dodać kefir.
uformować kulę, podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na blaszce
piec 12 min w 180 ( termoobieg)
opiekany scones z twarogiem szynką, pomidorem i papryką ; jajko na miękko |
Mm, uwielbiam scones, chociaż, jak już chyba pisałam, raczej na słodko. Niemniej bardzo kusisz mnie, by spróbować zjeść je w wytrawnej wersji. :)
OdpowiedzUsuńtak jak whiness próbowałam scones tylko na słodko, jakoś nie mogę sobie ich wyobrazić z wytrawnymi dodatkami:D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz takie kanapeczki. Pycha ;)
OdpowiedzUsuńChodziły za mna ostatnio scones;)
OdpowiedzUsuńsconsy są pyszne ! przepis wykorzystam ;) a śniadanko aż miło się patrzy ;D
OdpowiedzUsuńmusze kiedys sprobowac zrobic :-)
OdpowiedzUsuńjajkooo <3
Początki zawsze są trudne, później już powinno pójść z górki. Zazdroszczę Ci tego hiszpańskiego! I też jestem zawsze najmłodsza ;).
OdpowiedzUsuń